Hartenjagen is een fantastisch en makkelijk kaartspelletje en je kan het met vier spelers snel even spelen.
Er zijn veel manieren om hartenjagen te spelen en dit is de manier waarop wij het meestal spelen als we met vier spelers zijn:
- Neem uit een kaartspel de 32 hoogste kaarten, AHVB-10-9-8-7, en de 6-5-4-3-2 doen dus niet mee
- Alle hartenkaarten tellen als 1 punt
- De schoppen vrouw telt als 5 punten
- De klaveren boer telt als 2 punten
- Spelers moeten bij elke slag kleur bekennen (zie onder)
Hoe te spelen?
De deler schudt de 32 kaarten goed en deelt alles met de klok mee uit, 1 kaart per keer zodat elke speler 8 kaarten heeft. Het handigste is om de kaarten in je hand ‘op kleur’ te sorteren (dus klaveren bij elkaar, schoppen, harten en ruiten ook bij elkaar). De speler na de deler komt uit met een kaart, die mag zelf weten met welke kaart. Met de klok mee speelt elke speler omstebeurt 1 kaart bij.
Iedereen moet ‘kleur bekennen’ wat betekent dat als je nog de kleur hebt (ruiten, klaveren, harten, schoppen) van de kaart van degene die uit komt, je die kleur ook moet bijleggen. Maar verder mag je zelf kiezen of je een hogere of lagere kaart bij legt. Als je de kleur niet hebt, mag je ook zelf weten welke kaart je bij gooit. Als iedereen 1 kaart heeft gespeeld ligt er een ‘slag’ op tafel die gewonnen wordt door de speler die de hoogste kaart speelde van de kleur waarin uitgekomen is. Deze neemt alle kaarten van de slag en komt vervolgens uit met een andere kaart uit de hand voor de volgende slag.
Bij een slag kan het dus zijn dat als iemand bijvoorbeeld de laatste ruiten 8 gooit (op zich een lage kaart) die toch de slag wint omdat in eerdere slagen de andere ruiten kaarten al weg gespeeld zijn. Wanneer na 8 slagen alle kaarten zijn uitgespeeld dan hebben 1 of meerdere spelers slagen met kaarten gewonnen en moeten de punten van die kaarten geteld worden zoals aangegeven. De punten worden per speler genoteerd.
Hoe werkt de puntentelling?
Hartenjagen kent twee spelfasen. In de eerste fase gaat het er om juist zo weinig mogelijk punten te halen en is hartenjagen eigenlijk een ‘weggeef spel’. Er worden net zoveel spelletjes gespeeld totdat 1 van de spelers 35 punten gehaald heeft. Aangezien elk rondje van acht slagen slechts 15 punten telt (de 8 hartenkaarten en de zeven punten van de schoppen vrouw(5) en klaveren boer(2) duurt het altijd een paar spelletjes tot iemand 35 punten heeft.
- Let op: als iemand alle punten heeft van een spel dan mag de speler kiezen om alle andere spelers alle 15 punten te geven of zelf 15 punten terug naar nul
Deze laatste regel maakt het spel extra leuk omdat iedereen bij het weggeven wel moet oppassen dat niet alle punten naar dezelfde speler gaan.
Als iemand 35 punten heeft, gaat de volgende spelfase in namelijk het echte hartenjagen. Dit noemen we ook wel eens de ‘terugweg’. Wie het eerst zoveel punten gewonnen heeft dat die weer terug is op nul, of er zelfs onder duikt, wint het spel. In uitzonderlijke gevallen kent hartenjagen meerdere winnaars omdat in een spel meerdere spelers tegelijk op of onder de nul duiken. Wij hebben de regel dat wie dan het verste onder nul gekomen is gewonnen heeft, maar het is wel eens voorgekomen dat twee spelers tegelijkertijd op precies nul uit kwamen!
Kan ik ook met drie of vijf spelers spelen?
Natuurlijk kan dat! Hoewel je met vier spelers ook met alle kaarten van het kaartspel kunt spelen (13 kaarten per speler) hebben wij gemerkt dat spelen met 32 kaarten beter werkt en snellere potjes oplevert. En spelen met 8 kaarten per speler maakt het ook makkelijk om gewoon kaarten weg te laten of toe te voegen als je met drie of vijf spelers bent.
- Voor drie spelers laat je de 7 en 8 uit het spel, zodat er maar 24 kaarten in het spel zitten en speel je terug wanneer iemand 30 of meer punten heeft
- Voor vijf spelers voeg je juist de 5 en 6 toe aan het spel zodat er 40 kaarten in het spel zitten en speel je nog steeds terug bij 35 punten of meer
Het enige dat verandert in het spel is dat er in totaal een ander aantal hartenkaarten in het spel zijn. Bij vier spelers zijn dat er 8, maar bij 3 spelers nog maar 6 en bij vijf spelers juist 10. Het totaal aantal punten per ronde is bij 3 spelers dus 13, bij vier 15 en bij vijf spelers 17 punten. Maar omdat meer punten ook over meer spelers verdeeld worden duurt het spel toch nog steeds ongeveer even lang.
Strategie
Het hangt af in welke fase van het spel je zit of het handig is om lage kaarten zoals zevens en achten of hoge kaarten zoals azen en heren bij te gooien, of natuurlijk zelfs punten (hartenkaarten) bij te gooien of juist niet. Probeer ook gebruik te maken van een ‘lange kleur’. Als je veel van een bepaalde kleur hebt kun je vaak ook met de lage kaarten slagen winnen en zeker aan het eind van een ronde speel je dan hartenpunten naar jezelf toe.
Bij de eerste fase, het weg geven van punten, is het wel handig om hoge kaarten te ‘dumpen’ als je kunt, om te voorkomen dat je met die hoge kaart per ongeluk een paar harten of erger nog de schoppenvrouw ineens krijgt toegespeeld.
Houd hoge kaarten ook even bij je en speel niet meteen je hoogste kaarten uit. Je wint er nog geen punten mee. In de twee fase is het niet erg handig om meteen al je kruit te verschieten door je ruiten aas, klaveren aas op te gooien. Vaak vang je daar geen punten mee. Dit geldt natuurlijk niet voor de harten aas. Soms moet je bij het hartenjagen op de terugweg voorkomen dat iemand die al weinig punten heeft de punten krijgt en kun je ze beter aan een ander weg geven als je zelf de harten niet kunt winnen…
Nog vragen? Laat het ons weten en anders heel veel spelplezier!